СРЦ Ташмајдан, Ташмајданска стена – Београд

 

Ташмајданска стена налази се изнад југозападне и западне трибине отвореног стадиона Ташмајдан, у оквиру Спортско-рекреативног центра Ташмајдан у Београду. Представља део преосталог миоценског спруда баденске старости (15-20 милиона година) коришћеног још у доба Римљана, а касније и Турака за градњу различитих објеката у Београду и околини. Експлоатацијом камена кречњака на Ташмајдану је створен амфитеатар, отворен велики број лагума и природних пећина. Стадион Ташмајдан изграђен је у периоду 1955-1956. године на месту некадашњег каменолома (амфитеатра), уз поштовање затеченог стања. Пројекат је израђен тако да се стадион као целина непосредно ослони на Ташмајдански плато, ивицу Миоценског спруда и у потпуности уклопи у постојећи стенски масив Ташмајдана. Ташмајданска стена је 1968. године проглашена заштићеним природним добром у општој употреби (Споменик природе „Ташмајдан”).
Стена, нарочито изнад југозападне трибине стадиона, имала је велики број рупа, пукотина и других оштећења током времена насталих дејством атмосферилија. Из отвора и пукотина у којима се задржала земља изникла је густа вегетација чији је коренски систем додатно механички разорио стену. Комади стене били су нестабилни и склони паду. Стена је била изузетно трошна, без механичке чврстоће, крунила се на јачи додир. Мокра стена, обзиром да у саставу има доста глине, понашала се као блато. Стена изнад западне трибине била је нешто хомогенија по саставу, механички чвршћа, али и даље са великим бројем оштећења у виду отвора и веома дубоких пукотина.
Санациони и рестаураторско-конзерваторски радови на Ташмајданској стени започети су крајем септембра 2013, а завршени у априлу 2014. године:
Коришћена технологија консолидације и конзервације је јединствена. Радови консолидације и конзервације изведени на Ташмајданској стени „in situ” први су радови те врсте изведени у свету.Претрага
   О нама    |    Производи    |    Услуге    |    Референце    |    Признања    |    Атести    |    Иновације    |    Најчешћа питања    |    Галерија    |    Контакт   
Санацијe, рестаурације, консолидације, конзервације, хидроизолације и остало што други не могу...тако добро
Copyright © 2023 HEMI ECO

Последње прегледане ставке

Ћирилица srb
Latinica srb
English eng