SRC Tašmajdan, Tašmajdanska stena - Beograd

 

Tašmajdanska stena nalazi se iznad jugozapadne i zapadne tribine otvorenog stadiona Tašmajdan, u okviru Sportsko-rekreativnog centra Tašmajdan u Beogradu. Predstavlja deo preostalog miocenskog spruda badenske starosti (15-20 miliona godina) korišćenog još u doba Rimljana, a kasnije i Turaka za gradnju različitih objekata u Beogradu i okolini. Eksploatacijom kamena krečnjaka na Tašmajdanu je stvoren amfiteatar, otvoren veliki broj laguma i prirodnih pećina. Stadion Tašmajdan izgrađen je u periodu 1955-1956. godine na mestu nekadašnjeg kamenoloma (amfiteatra), uz poštovanje zatečenog stanja. Projekat je izrađen tako da se stadion kao celina neposredno osloni na Tašmajdanski plato, ivicu Miocenskog spruda i u potpunosti uklopi u postojeći stenski masiv Tašmajdana. Tašmajdanska stena je 1968. godine proglašena zaštićenim prirodnim dobrom u opštoj upotrebi (Spomenik prirode „Tašmajdan”).
Stena, naročito iznad jugozapadne tribine stadiona, imala je veliki broj rupa, pukotina i drugih oštećenja tokom vremena nastalih dejstvom atmosferilija. Iz otvora i pukotina u kojima se zadržala zemlja iznikla je gusta vegetacija čiji je korenski sistem dodatno mehanički razorio stenu. Komadi stene bili su nestabilni i skloni padu. Stena je bila izuzetno trošna, bez mehaničke čvrstoće, krunila se na jači dodir. Mokra stena, obzirom da u sastavu ima dosta gline, ponašala se kao blato. Stena iznad zapadne tribine bila je nešto homogenija po sastavu, mehanički čvršća, ali i dalje sa velikim brojem oštećenja u vidu otvora i veoma dubokih pukotina.
Sanacioni i restauratorsko-konzervatorski radovi na Tašmajdanskoj steni započeti su krajem septembra 2013, a završeni u aprilu 2014. godine:
Korišćena tehnologija konsolidacije i konzervacije je jedinstvena. Radovi konsolidacije i konzervacije izvedeni na Tašmajdanskoj steni „in situ” prvi su radovi te vrste izvedeni u svetu.Pretraga
    О nama     |     Proizvodi     |     Usluge     |     Reference     |     Priznanja     |     Atesti     |     Inovacije     |     Najčešća pitanja     |     Galerija     |     Kontakt    
            Sаnаcije, restаurаcije, konsolidacije, konzervаcije, hidroizolаcije i ostаlo što drugi ne mogu...tаko dobro
Copyright © 2007 HEMI ECO

Poslednje pregledane stavke

Ћирилица srb
Latinica srb
English eng