KERAMIKA, OPEKA (CIGLA) I CREP


Pitanje 1               
Voda ulazi u stan. Fasada zgrade je od fasadne cigle.
 
Odgovor 1
Svaka opeka, pa i fasadna, je izuzetno porozan materijal, što znači da upija velike količine vode. Voda iz cigle prolazi kroz zid i ulazi u stan. Uzrok vlage mogu da budu i loše urađene ili propale spojnice (fugne). Fasadu je potrebno pregledati, izraditi nove spojnice ukoliko su stare loše, a zatim celokupnu fasadu konzervirati sredstvom ECO IMPREGNIR S.
 
Pitanje 2
Pojavila se šalitra na crvenoj fasadnoj cigli.
 
Odgovor 2
Šalitra na fasadnoj cigli je posledica isoljavanja – ispiranja rastvornih materijala iz cigle pomoću vode. Soli se mehanički odstranjuju i/ili peru sredstvima za čišćenje ECO RECEPT 01, ECO RECEPT 02 i vodom pod pritiskom. Posle pranja opeka se štiti sredstvima ECO IMPREGNIR K i ECO IMPREGNIR S ili samo sredstvom ECO IMPREGNIR S.
 
Pitanje 3
Fasada od dersovane cigle je zamazana malterom i cementnim mlekom.
 
Odgovor 3
Mrlje od cementnog mleka i maltera uklanjaju se sredstvima za pranje ECO RECEPT 01, ECO RECEPT 02 i vodom pod pritiskom. Nakon pranja i čišćenja preporučuje se zaštita fasade sredstvom ECO IMPREGNIR S.
 
Pitanje 4
Keramičke pločice su na terasi postavljene na sloju maltera. Terasa propušta vodu. Treba mi dobra zaštita kojom bi sprečio prodor vode, a da ne moram da predhodno uklanjam pločice.
 
Odgovor 4
Terasa može da propušta vodu usled oštećenja keramičkih pločica i spojnica (fugni) i/ili usled njihove poroznosti. Oštećene i sumljive spojnice treba odstraniti i uraditi nove. Ispucale ili polomljene pločice treba zameniti. Prodor vode kroz fugne i pločice sprečava se, u oba slučaja, zaštitom terase sredstvom ECO IMPREGNIR WN.
 
Pitanje 5
Bazen za kupanje gubi vodu. Bazen je obložen keramičkim pločicama.
 
Odgovor 5
Bazen najčešće gubi vodu usled mehaničkog oštećenja spojnica (fugni) i/ili keramičkih pločica. Gubitak vode usled poroznosti spojnica i keramike je moguć, ali su gubici tada znatno manji. Gubitak vode usled poroznosti materijala rešava se premazivanjem poda i zidova bazena sredstvom ECO IMPREGNIR WN u više slojeva. Gubitak vode prouzrokovan oštećenjima na spojnicama ili keramičkim pločicama rešava se izradom novih spojnica, najčešće od trajno elastičnog materijala, odnosno zamenom oštećenih pločica. Nakon završene sanacije bazen se konzervira sredstvom za zaštitu ECO IMPREGNIR WN. ECO IMPREGNIR WN izdržava pritisak od 80m vodenog stuba i zdravstveno je ispravan materijal.
 
Pitanje 6
Keramika u kupatilu i pored redovnog održavanja ima po površini kamenac.
 
Odgovor 6
Keramika u kupatilu pere se sredstvom za čišćenje ECO RECEPT 01 ili ECO RECEPT 01mod i vodom. Na taj način uklanja se nataloženi kamenac. Zaštitom keramike sredstvom ECO IMPREGNIR S sprečava se ponovno taloženje velike količine kamenca i znatno olakšava održavanje.
 
Pitanje 7
Keramika na podu pekare je zamašćena i isflekana.
 
Odgovor 7

Nečistoće ove vrste mogu da se odstrane sa keramike sredstvom za čišćenje ECO RECEPT 02 i vodom. Zaštita koju je preporučljivo uraditi izvodi se nakon čišćenja, sredstvom ECO IMPREGNIR S.

 
Pitanje 8
Fasadna cigla se raspada.
 
Odgovor 8
Fasadna cigla koja je jako oštećena menja se novom. Ukoliko su oštećenja samo površinska, cigla se konzervira (zaštićuje) sredstvima ECO IMPREGNIR K i ECO IMPREGNIR S ili samo sredstvom ECO IMPREGNIR S.
 
Pitanje 9
Fasada objekta je od stare cigle. Treba očistiti ovu ciglu od ostatka starog maltera.
 
Odgovor 9
Veći delovi starog maltera se pažljivo obijaju i mehanički čiste. Mrlje i manji delovi maltera koje nakon toga zaostaju na cigli mogu da se uklone sredstvima za čišćenje ECO RECEPT 01, ECO RECEPT 02 i vodom pod pritiskom.
 
Pitanje 10
Unutrašnji zidovi restorana od fasadne cigle su jako zaprljani od dima i masnoće. Želim da ih očistim da izgledaju kao nekada.
 
Odgovor 10
Masnoća i čađ sa zidova mogu da se operu sredstvom za čišćenje ECO RECEPT 02 i vodom. Zaštita fasadne cigle od ponovnog prljanja izvodi se sredstvom ECO IMPREGNIR S.
 
Pitanje 11
Fasada objekta je od dersovane cigle. Interesuje me zaštita od prljanja i ispisivanja grafita.
 
Odgovor 11
Fasada od dersovane cigle štiti se od prljanja i ispisivanja grafita sredstvima ECO IMPREGNIR S i ECO IMPREGNIR A.
 
Pitanje 12
Na crepu kuće, naročito na severnoj strani, raste mahovina.
 
Odgovor 12
Mahovina se pojavljuje na crepu zbog vlage. Severna strana objekta je uvek najmanje osvetljena suncem, crep je na toj strani najvlažniji, pa su tu uslovi za rast mahovina najbolji. Crep je potrebno oprati sredstvom za čišćenje ECO RECEPT 02, koje razgrađuje organsku materiju, i vodom pod pritiskom. Nakon sušenja crep se konzervira sredstvom ECO IMPREGNIR S. Ovako zaštićen crep je vodoobojan i vodonepropusan, pa više ne postoje uslovi za pojavljivanje i rast mahovina.
 
Pitanje 13
Crep pušta vodu.
 
Odgovor 13
Ugrađen crep može da pušta vodu usled mehaničkih oštećenja i/ili poroznosti. Oštećeni crepovi zamenjuju se novim, a zatim se kompletan crep štiti sredstvom ECO IMPREGNIR S.
Najbolji rezultati postižu se zaštitom crepa pre njegove ugradnje, metodom potapanja u sredstvo ECO IMPREGNIR K.
 
Pitanje 14
Nova cigla kojom je popločano dvorište posle prvih mrazeva mestimično se kruni i ljušti. Otpadaju manji komadi.
 
Odgovor 14
Svaki građevinski materijal, pa i opeka, propada pod uticajem atmosferilija. Ovaj proces znatno je ubrzan zadnjih godina zbog zagađenosti vazduha (visoka koncentracija CO2 - ugljen-dioksida). Razgradnju opeke najviše izizivaju voda, mraz i CO2. Konzervacijom opeke sprečava se uticaj ovih faktora. Zaštita se izvodi sredstvom ECO IMPREGNIR S.
Najbolji rezultati postižu se zaštitom opeke pre ugradnje, metodom potapanja u sredstvo ECO IMPREGNIR K
 
Pitanje 15
Kuća u Vojvodini izgrađena pre više od 100 godina od opeke velikog formata. Malter je odavno otpao, a cigla se vremenom „ispostila” i postala trošna, naročito u delu pri zemlji. Želim da objekat vratim u stanje kao nekada.
 
Odgovor 15
Ciglu kojom je zidano najpre treba ojačati (konsolidovati) sredstvom za konsolidaciju ECO CONSOLID K. Sredstvo se naliva u rupe predhodno izbušene sa spoljne strane objekta. Bušotine Ø25-30mm se raspoređuju u dva (ili više) reda na temena jednakostraničnog trougla stranica 15cm, a buše pod uglom od 45o tako da pređu preko polovine debljine zida i ispod nivoa poda (u temelj). Ukoliko postoji mogućnost bušenja i sa unutrašnje strane objekta bušotine sa spoljne i unutrašnje strane raspoređuju se unakrst. Posle sušenja sredstva za konsolidaciju izvodi se presecanje kapilarne vlage iz temelja. Sredstvo ECO IMPREGNIR K naliva se u već izbušene rupe do potpunog zasićenja materijala. Rupe se, nakon sušenja ovog sredstva, zatvaraju vodoodbojnim malterom – produženim malterom koji se spravlja uz dodatak 10% sredstva ECO IMPREGNIR K u odnosu na masu veziva (cement + kreč). Spoljna i unutrašnja strana objekta malteriše se vodoodbojnim malterom.
 
Pitanje 16
Zaštitio sam fasadnu ciglu i crep sredstvima stranog proizvođača, međutim to nije dalo željeni rezultat.
 
Odgovor 16
Sredstva za konzervaciju-impregnaciju bilo kog proizvođača moraju da poseduju atest naše (Srpske) ustanove ovlašćene za ispitivanje te vrste proizvoda. Rezultati ispitivanja ukazuju na kvalitet datog proizvoda. Na osnovu dobijenih rezultata moguće je predpostaviti kako će proizvod da se ponaša tokom primene.
Sva naša sredstva za zaštitu (konzervaciju) materijala poseduju ateste nadležnih ustanova. Dobijeni rezultati ispitivanja pokazuju da su naši proizvodi izvanrednog kvaliteta.
 
Pitanje 17
Cigla uvezena iz Belgije izuzetno izgleda dok je mokra, kada se osuši promeni boju (izbledi) i ne uklapa se u ambijent. Kojim sredstvom da premažem ciglu da bude zaštićena, ali da uvek izgleda kao da je mokra?
 
Odgovor 17
Premazivanjem opeke sredstvom ECO IMPREGNIR ME (ME - mokri efekat) postiže se izuzetna zaštita od spoljašnjih uticaja, dok se materijalu ističe boja - izgleda kao da je mokar.
 
Pitanje 18
Trajnost zaštite za ciglu i crep.
 
Odgovor 18
Prema atestima dobijenim za naša zaštitna sredstva, konzerviran građevinski materijal ne stari. Prema našem iskustvu i dosadašnjim saznanjima zaštita za ciglu i crep traje duže od deset (10) godina.
лого
најчешћа питања
Pretraga
    О nama     |     Proizvodi     |     Usluge     |     Reference     |     Priznanja     |     Atesti     |     Inovacije     |     Najčešća pitanja     |     Galerija     |     Kontakt    
            Sаnаcije, restаurаcije, konsolidacije, konzervаcije, hidroizolаcije i ostаlo što drugi ne mogu...tаko dobro
Copyright © 2023 HEMI ECO

Poslednje pregledane stavke

Ћирилица srb
Latinica srb
English eng